We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wurstershire Sauce / UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team

Courtesy of UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team
Courtesy of UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team

In the Spring of 2010 a team of Landscape and Architecture graduate students from the University of California, Berkeley led a design build seminar to rethink a little known courtyard on the northeast corner of Wurster Hall. Originally used as an outdoor classroom, plant demonstration area, work space, and location for the CED happy hour, the objective of the project was to make a “bench” to accommodate and enhance these diverse activities. More images and team’s description after the break.

With resources from the Beatriz Farrand Foundation the team of graduate students designed and built a folding wooden bench to serve as outdoor classroom, performance platform, and social space. The concept splits, folds, and stretches a conventional idea of bench to respond to human scale and formally responds to the variable positions in which one might sit.

Courtesy of UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team
Courtesy of UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team

The resulting form creates differences out of this variability, while a repetition of human scale (and material) modules suggest continuity and resourcefulness. The construction method borrows from details of existing attachments to Wurster Hall, and creates a new habitat for an existing olive vine. To serve as foundations, six concrete stem walls anchor in place a series of sandwiched welded angle steel profiles acting as the main structure. The steel holds sustainably harvested redwood members to form the surface while still revealing the structure underneath. At it’s western edge the bench surface folds back up encompassing an existing planter and providing counter level space on one side or seating on the other. Instructor: Yes Duffy Students: Brian Gillett, Chris DeHenzel, Rockne Hanish, Jeremy Fisher, William Smith, Marisha Farnsworth, Molly Mehaffy, Henry Richardson, Chris Lesnett, Robert Glass, Alexis Steiner, Anuar Azahari, Alyssa Machle Location: Wurster Hall Landscape Courtyard, University of California Berkeley Project design build: Spring 2010

Courtesy of UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team
Courtesy of UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team
Cite:Alison Furuto. "Wurstershire Sauce / UC Berkeley Landscape and Architecture Graduate Student Team" 23 Feb 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/113745/wurstershire-sauce-uc-berkeley-landscape-and-architecture-graduate-student-team/>