New Villa in Rieteiland Oost / Knevel Architecten

© Luuk Kramer

Architects: Knevel Architecten – Gert Jan Knevel, John van de Weg
Location: Rieteiland Oost, IJburg, Amsterdam,
Project area: 359 sqm
Project year: 2008 – 2010
Photographs: Luuk Kramer

© Luuk Kramer

The residence consists of three floors, besides the basement and an entrance to the roof terrace. Its volume is following the plot’s contours The design of the building mass and the degree of ‘openness’ determine the orientation of the house.

The entrance to the house is at a small courtyard. From this side the house gives a closed impression. The façade has the maximum height permitted and acts as the back of the house, turning it to the courtyard. From this large façade the building mass slants downwards in one line to the South West. On that side the residence has an open character due to the use of large glass windows and the creation of loggias and roof terraces.

elevation 03

From the house the surrounding residential neighbourhood is hardly perceived because of its orientation towards nature. Therefore there is a strong sense of privacy and openness. The outdoor spaces on the upper floors, volumes which have been lifted out of the main structure, overlook the surrounding nature as a result of the direction of the sloping roof. The many outdoor spaces on the floors also enhance the bond with the surrounding nature.

The building mass remains clearly readable as one volume by the continuous lines of the eaves/gables and facades.

A high level of abstraction is achieved in the facades by the composition of accurately executed openings and the selection of only two materials for the closed surfaces.

© Luuk Kramer
© Luuk Kramer

The upper part of the building mass is cladded with dark wooden profiles while the base at ground floor level is executed with light-colored rendered finish.The abstraction is enhanced by fitting the complete sloping roof with anthracite solar panels which are well visible from the park across the water.

The solar panels are a vital part of the architectural image. Due to the almost identical dark colors of the cladding and the sloping roof and the accurate detailed connections, the roof and the facades create one volume. With the seeming simplicity of form, detail, materials and colors, the house is blending into its surrounding landscape.

Cite: "New Villa in Rieteiland Oost / Knevel Architecten" 23 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=113060>
  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    easy enough and impressively…

  • http://www.unicornddesign.com Marco

    Me gusta, geometria estetica.
    I like this house, geometry poem