ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Ireland
  5. Boyd Cody Architects
  6. 2010
  7. Summerhill House / Boyd Cody Architects

Summerhill House / Boyd Cody Architects

  • 01:00 - 24 February, 2011
Summerhill House / Boyd Cody Architects
Summerhill House / Boyd Cody Architects

Summerhill House / Boyd Cody Architects Summerhill House / Boyd Cody Architects Summerhill House / Boyd Cody Architects Summerhill House / Boyd Cody Architects +21

From the architect. Two aspects of this field interested us, the tall Hawthorn hedge that divided it and the uninterrupted views that opened up beyond the hedge, west to the surrounding landscape. Our clients needed a large house but they were interested in how to be architecturally restrained within a rural context. They also saw divisions in their home life between entertaining, working, sleeping and relaxing. The design of the house and site addresses those needs.

The house consists of two distinctive slipped parallel forms; a more traditional long pitched slate clad timber framed ‘house’ which contains the main living rooms and a lower rendered concrete block bedroom wing. One form is double height and black, the other white and single story; one is seen from the road the other is hidden by the hedge. Both however share expansive views across the field and beyond. The house is placed parallel to the existing hedge and the field around it is manipulated through level, wall, path and surface for different uses related to home and family. There is a terrace, sunken and raised lawns, paddocks and a yard of black tarmacadam, its colour matches the slates on the house. A large elevated solarium or terrace is located over the bedroom wing the level of its balustrade determines the height of the hedge.

In this country house, we wished to explore the spatial character of vernacular and modern architecture. Externally the forms are simple, its materiality and details are restrained. The garage is carefully placed to form a farmyard or simple cluster on site and internally too the kitchen/living/dining room can be read like the one shared room common in the traditional Irish cottage. Alongside this spatial interpretation is a modernist exploration of abstracted plastic form in nature, of horizontality and the continuous transparency of windows and door to form inside and outside living space.

Cite: "Summerhill House / Boyd Cody Architects" 24 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/112472/summerhill-house-boyd-cody-architects/>
Read comments

6 Comments

Ralph Kent · March 07, 2011

I think Boyd Cody normally do lovely work but I'm struggling with this a little. The proportions of the barn volume seem awkward, and I'm not convinced by the way the other rectilinear volume abuts its. It just seems a little inhumane, austere and out-scale.

nb · February 25, 2011

awesome!

ecleticinterior · February 25, 2011

RT @archfeeds: Via @ArchDaily - Summerhill House / Boyd Cody Architects http://dlvr.it/HVdnn #architecture

Alle-Jan Mulder · February 25, 2011

I just starred Summerhill House / Boyd Cody Architects: © Courtesy of Boyd Cody ArchitectsArchitects: Boyd Cody ... http://bit.ly/esifee

Michael Dennis · February 25, 2011

#kiss keeps it simple smarty @ArchDaily: Summerhill House / Boyd Cody Architects http://t.co/wojcXdg #architecture

RIBA Plymouth Branch · February 25, 2011

Happy days...RT @ArchDaily: Summerhill House / Boyd Cody Architects http://archdai.ly/dH3ErD #architecture

···

Comments are closed

Read comments