Lantern Pavilion / AWP / Atelier Oslo

© Jonas Adolfsen

Architects: / Atelier Oslo
Location: Langgata, Sandnes,
Project area: 140 sqm
Project year: 2006 – 2010
Photographs: Jonas Adolfsen

© Jonas Adolfsen

When Sandnes and Stavanger were chosen as cultural capitals of Europe 2008, the Norwegian Wood competitions were launched to promote innovative, timber architecture contributing to make the region an international showcase for it.

Sandnes asked for the design a new square and a sculptural object in wood in pedestrian district Langgata aiming at revitalizing the area, and creating a place where many different activities could take place: a meeting point, markets, informal music concerts and other happenings.

© Jonas Adolfsen

A place able to shelter, invite and encourage more social events and to sustain new practices.

Since the site is visible from afar, and from the railway separating thèse two distinct areas of the city it was essential to create an object that could be experienced from distance and reveal the square.

Homely but looking at the future, our ambition was to create a manifesto for public space design : not just a decoration, but an urban strategy;

elevation 02

The proposal used the iconographic shape of and old, uplifted wooden house. By the redefinition of its traditional construction and by making it glow in the dark, a new landmark for the city was created, a symbol of the old city upscaled to the new city’s dimensions, dealing with the Norwegian wood ancient architecture motives to design a contemporary object.

© Jonas Adolfsen

This public Lantern aimed at providing a space where to enjoy light and weather changes if/when nothing else takes place. And if there is always something happening, on account of the Lantern, more will happen: creativity calls for creativity.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Lantern Pavilion / AWP / Atelier Oslo" 16 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=110854>
  • http://www.jamieknop.com Jamie Knop

    Very intriguing, reminds me of the architecture of a Church. I think the wooden beams enhance this feeling.

    The lighting works really well spreading through the beams, over all ++.

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    Well done structure… perfect details…

  • CW

    A very fun project. I want to love it but such a extreme waste of material that I cant jump on board. It seems a similar effect can be achieved through a more sustainably conscious approach.

  • saaditect

    where is everyone?