W House / João Cassiano Santos

© Miguel Coelho

Architects: João Cassiano Santos
Location: Estremoz, ,
Project area: 266 sqm
Project year: 2008
Photographs: Miguel Coelho

© Miguel Coelho

“There is a crudeness in Portuguese fairy tails, they are de best” – Paula Rego

There is also crudeness in Portuguese popular architecture, reaffirmed by this work. Located half hill there was a house to reuse. The addition of a living / dining room and a kitchen was made extending the silhouette along the horizontal lines of ridge and eaves.

The floor was articulated on several landings, following the natural grades, and allowing a grand interior dimension on the living / kitchen area.

© Miguel Coelho

The archetypal of “casa alentejana” is rebuilt with the actual comfort standards.

The old kitchen and living gave space to two new bedrooms and a clear distinction between day and night in the house use.

The subtlety of the project is in the reuse of the kitchen and living chimneys, delicately transformed in skylights, with light and natural ventilation of the showers.

plan

The opening of vertical dark windows – doors makes a regular rhythm in the white plain of terrace façade.

The architectural language of the aligned and massive white chimneys was repeated in the new extension. It’s the rhythmic white contrast with the clay roof tiles, in a consequent attitude with vernacular Alentejo architecture that gives this house a formal coherence, natural to the pre-existing, to the nature of the land and simplicity, crudeness of the region.

Cite: "W House / João Cassiano Santos" 15 Feb 2011. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=110565>

1 comment

Share your thoughts