We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Mountain House in Pernink / FAM Architekti

  • Architects: FAM Architekti
  • Location: Pernink, Czech Republic
  • Architects: Pavel Nasadil / FAM Architekti
  • Collaborators: Marek Nábělek, Hana Svobodova, Tomas Straka
  • Area: 66.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Tomáš Balej

© Tomáš Balej Mountain House in Pernink / FAM Architekti Mountain House in Pernink / FAM Architekti © Tomáš Balej

From the architect. A house has been built in the village of Pernink in the Krusne Mountains in west Bohemia, Czech Republic. The house is located 820 metres above sea level near the German border in a valley which is defined by a wild water stream.

© Tomáš Balej
© Tomáš Balej

The client imposed a free brief right at the start of the design which evolved over a long period. The house represents a hybrid typology of a small residential retreat and a guest house with facilities for local skiing and nature hiking.

The form and scale of the house are largely defined by topography and the orientation towards views of landscape and towards sunlight. The prevailing western winds are tackled with a narrow gable end to minimise their impact.

© Tomáš Balej
© Tomáš Balej

A small budget and harsh local climate have determined a simple method of construction which has been buildable in two short building seasons. The external walls are made of 500mm thick superinsulated prefabricated clay blocks, which are also used for the main loadbearing wall.

© Tomáš Balej
© Tomáš Balej

A sense of a cave like protection against climate is supported by the journey from entrance lobby to the upper living space which winds itself twice through this thick internal wall. 

© Tomáš Balej
© Tomáš Balej

The floor to ceiling height differs in hierarchy with the staircase zone being of minimal height and the living space being increased to 3m, which strengthens the effect of the landscape entering the building interior through large glazed openings.

© Tomáš Balej
© Tomáš Balej

The materials used are of high constructional standard and are left in their natural appearance without further treatment – hand applied stucco renderings, masive wood, exposed concrete ceilings and floors and aluminium windows. 

© Tomáš Balej
© Tomáš Balej

The heating is built within the floors and powered by gass, with additional option of wood burning stove in the living space. The client was in charge of organizing the construction herself with the final costs added to a complete sum of 100.000 EUR inclusive of the plot and internal fittings and furniture.

© Tomáš Balej
© Tomáš Balej
Cite:"Mountain House in Pernink / FAM Architekti" 08 Feb 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/109008/mountain-house-in-pernink-fam-architekti/>