ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Morrison Seifert Murphy
  6. 2007
  7. Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy

Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy

  • 01:00 - 27 December, 2008
Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy
Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy

Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy +16

  • Architects

  • Location

    Dallas, TX, United States
  • Architects

    Morrison Seifert Murphy
  • Architect In Charge

    Lionel Morrison, FAIA
  • Engineering

    David Bowick, Blackwell Engineering
  • Construction

    Kropf Industries, Penfold Construction
  • Area

    250.0 sqm
  • Project Year

    2007

From the architect. This was the first house completed in new Dallas neighborhood devoted entirely to Modernism. As our clients were the first they were able to select a premier albeit irregularly-shaped site that overlooks a public park and waterway.

We accommodated the program in a compact, two-story structure that essentially extends to the buildable limits of the property but reserves some space for private outdoor uses. The garage, accessed via an open motor court, can double as a photographic studio.

Guests enter from the street under a covered porch that leads to a double- height entry that is illuminated from above. The space compresses just before entering the next double-height volume of the living room. This space is adjoined by the dining space and kitchen. The master bath, dining space and living space are arranged enfilade about a centerline that leads through a double-height window wall to a sculpture garden and the park beyond. The guest suite above dining space is organized about this same axis and has its own view to the park and waterway.

The master suite adjoins a walled terrace containing a spa and fireplace. With the sliding panels open these spaces can be used as one. The powder bath is an exquisite space best explained by the images contained herein. Suffice to say that due to its unique plan and dramatic presence the owners have made it a part of the entry experience.

The entire house is rendered in hard-troweled, white stucco with sealed concrete floors throughout the ground level.

Cite: "Vanguard Way / Morrison Seifert Murphy" 27 Dec 2008. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/10863/vanguard-way-morrison-seifert-murphy/>