T-House / atelier Boronski

© Kei Sugino

Architects: atelier Boronski
Location: Kyoto,
Principal Architects:Peter Boronski
Structural Engineering:Yoshiki Mondo
Principal Structure:Reinforced
Contractor: Kawana Kogyo Co. Ltd.
Project area: 101 sqm
Project year: 2010
Photographs: Kei Sugino

© Kei Sugino

On a small hill overlooking Kyoto city a suburban house for a young couple negotiates some tough ‘Historical’ design regulations. Many design points are pre-set. Therefore the house is conceived of as a simple container with private spaces lodged randomly within. But the randomness is orchestrated. Despite the external restrictions the fluidity of the interior void spaces and curved connecting stairways finally let the house feel very free.

© Kei Sugino

There are three primary elements at work in this composition. The main external walls (running east/west), the private volumes (overlapping and bridging) and the resultant void space.

The main Living, Dining, Kitchen area on the first floor opens onto the main terrace facing the garden to the East allowing classical indoor/outdoor living, and the ceiling height in this area varies from 2.5m to 7.5m.

section 01

The two main bedrooms bridge the building and their North/South facing walls of glass allow the external cladding to continue into the rooms, (one white plaster, one black timber)

The bathroom on the second floor has a large internal window overlooking the garden to the East and the guest bedroom on the third floor pushes straight out to the West. Beside and below this bedroom are two minor terraces that spatially overlap.

© Kei Sugino
© Kei Sugino

The second lounge area on the third floor is just a floor slab, a viewing platform that bridges the main void and allows sweeping views of the city to the East. There are also two top-lights allowing vertical views to the sky.

Externally the house is mostly clad in traditional materials of burnt cedar boards (with clear lacquer finish) and white plaster. The garage door facing the street (to the West) is fully camouflaged as a wall of horizontal louvers that continues up to form the railing for the second floor terrace.

Cite: "T-House / atelier Boronski" 30 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=107286>

4 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Hi AD,
    I tried to switch off the mobile theme on my iPhone, but your pages still load into the mobile theme, not the standard web page layout.
    Maybe something needs to be checked?
    As a note, the mobile theme isn’t user friendly. I wanted to show my partner one of you buildings of the year, but there is no way to access the images!

Share your thoughts