Buisson Residence / Robert Gurney Architect

© Paul Warchol

The journey down a winding road and thru a pine tree forest ends at the Buisson Residence. Situated on a grass knoll and commanding views of in central , the house emerges as a long, white painted brick wall with a copper clad volume cantilevered above the wall.

Follow the break for more photographs and drawings or Buisson Residence designed by Robert Gurney Architect.

Architects: Robert M. Gurney, FAIA, Architect
Location: Lake Anna, Virginia, USA
Project Architect: Claire L. Andreas
Contractor: Loudin Building Systems
Interior Designer: Therese Baron Gurney, ASID
Engineer: D. Anthony Beale LLC
Project Year: 2008
Photographs: Paul Warchol Photography, Maxwell MacKenzie Architectural Photographer

© Paul Warchol

The primary organizational elements are two “L” shaped brick walls connected by a glass enclosed bridge. Mahogany clad walls combine with the smaller “L” to provide a service volume while glass walls combine with the larger “L” to create the primary living spaces and to provide southern and western views toward the lake. The experience of arrival and the wall are intertwined as the wall establishes a threshold between the pine forest and views toward the lake. Entrance to the house is thru the wall and into a space that divides the program of the house into public and private realms.

site plan

The entry, living and sleeping spaces are arranged linearly to maximize lake views and to take advantage of the southern exposure. Large overhangs and sensored motorized shades combine to limit heat gain during the summer while allowing the sun to penetrate deep into the interior during the winter.

© Paul Warchol

The second floor roof and exterior walls are wrapped in copper with fully glazed east and west walls inset from the ends of the copper volume. The glazed wall at the east end provides an abundant and high source of light into the double height entry hall while the glazing on the west end provides light to two bedrooms and views of the lake.

second floor plan

A single, large punctuation in the southern copper clad façade allows views from a second floor office. The sloping roof and canted front wall are designed to deflect fierce north wind and shed water from intense storms. The geometric volumes are connected to the landscape both by the views from the interior and accessibility to the outdoors.

section
© Maxwell MacKenzie

Throughout the project detailing is minimal and precise. The spaces are ordered and there is a juxtaposition of solidity and transparency. The rigor of the design, the linear organization of spaces and the continuous presence of the wall provide a sharp and intended contrast to the irregular beauty of the landscape beyond. It is this contrast between an ordered human dimension and an unstructured natural condition that elevates our understanding and appreciation of both.

© Paul Warchol
Cite: "Buisson Residence / Robert Gurney Architect" 20 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=105402>
  • gh.arch

    Smart layout and siting….some people have all the luck!

  • Pradeep

    I would like to know if the color of the copper facade has changed,secondly how this material has been sourced.