ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website

Lance Armstrong Foundation Headquarters / Lake|Flato Architects + The Bommarito Group

  • 01:00 - 23 January, 2011
Lance Armstrong Foundation Headquarters / Lake|Flato Architects + The Bommarito Group
Lance Armstrong Foundation Headquarters / Lake|Flato Architects + The Bommarito Group, © Hester + Hardaway
© Hester + Hardaway

© Hester + Hardaway © Hester + Hardaway © Hester + Hardaway © Hester + Hardaway +11

  • Architects

  • Location

    2201 E 6th St, Austin, TX 78702, United States
  • Interior Design

    The Bommarito Group
  • Mep

    ARC Engineering
  • Civil Engineering

    Baker-Aicklen & Associates
  • Landscape Architects

    Ten Eyck Landscape Architects
  • Graphics

    fd2s
  • Leed

    Center for Maximum Potential Building Systems
  • General Contractor

    Spaw Maxwell Company
  • Client

    The Lance Armstrong Foundation
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. After 10 years of leasing space in a corporate office building, the Lance Armstrong Foundation found its permanent home in the 1950s Gulf Coast Paper Co. warehouse in East Austin, an underserved community in the process of revitalization. The design breathes new life and energy into both the building and neighborhood. Submitted for LEED Gold certification, the project reflects the LiveStrong mission of the Foundation—connecting to each other, constituents, community and environment.

© Hester + Hardaway
© Hester + Hardaway

Opening the facade and roof, the design team flooded the rectangular box with natural light, while re-milling the roof decking to construct ‘boxes,’ creating a dynamic neighborhood of interior spaces.  The design also utilized the existing glulam beams as interior architectural elements, and

© Hester + Hardaway
© Hester + Hardaway

re-purposed the removed concrete as retaining walls, garden elements and walkways.  The renovated facility provides office space, meeting rooms, dining facilities, an in-house gymnasium, open-air courtyard, and parking for the staff.

© Hester + Hardaway
© Hester + Hardaway

This project received a 2010 Austin Constructor Annual Award for Outstanding Construction and a 2010 Texas Society of Architects AIA Design Award.

© Hester + Hardaway
© Hester + Hardaway
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Lance Armstrong Foundation Headquarters / Lake|Flato Architects + The Bommarito Group" 23 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/105042/lance-armstrong-foundation-headquarters-lakeflato-architects-and-the-bommarito-group/>