Hurteau-Miller Cottage / Kariouk Associates

© Photolux Studios, Christian Lalonde

Architects: Kariouk Associates
Location: Val-des-Monts, Québec,
Architectural team: Paul Kariouk, Chris Davis, Susan Gardiner, Todd Duckworth, Mathew Lahey
General contractor: Timber Wolf Developments, Donald Thom
Landscape Architect: Heartwood Design and Consulting Ltd., Colin Stewart
Project year: 2010
Photographs: Photolux Studios, Christian Lalonde

© Photolux Studios, Christian Lalonde
© Photolux Studios, Christian Lalonde

This cottage is designed for a couple with a young son and will serve as a center-point for the gatherings of a greatly extended family and will one day become the family’s primary residence. The challenge was to implement an architectural strategy that breaks down very large programmatic requirements and, as a result, the seeming bigness of the proposed home. The spatial system therefore is conceived as a porous and open ground-floor that supports a solid, “private” volume above. All of the primary living and communal functions, such as the indoor and outdoor living rooms, kitchen and eating area, and sauna open either literally or volumetrically to the surrounding lakeshore.

ground floor plan
second floor plan

The master bedroom suite is also placed on the ground floor since the house is meant to be a home for a lifetime and issues of future accessibility are thus addressed. The upper volume, a heavier wooden box clad of Western Red cedar, is cradled by the seemingly delicate armature below and houses spaces that are introverted, namely the son’s bedroom and guest sleeping areas. This dropping of the second-floor volume into the ground-floor level is meant to create spatial interest and intimacy throughout the large, communal areas of the interior while minimizing the house’s overall size from the exterior.

Cite: "Hurteau-Miller Cottage / Kariouk Associates" 19 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 19 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=104378>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down +1

    so clean, so smooth!
    the materials, the shapes, the colours, everything in the house seems perfectly designed.
    the plans are well organized and let the views get into the house…
    just perfect, the wooden ceiling and the green walls, altough i don’t think that green matches the stone chimeney at all
    anyway, a very interesting and clean project

Share your thoughts