Gable House / FORM | Kouichi Kimura

© Takumi Ota

Architects: FORM | Kouichi Kimura
Location: ,
Project area: 165 sqm
Project year: 2010
Photographs: Takumi Ota Photography

© Takumi Ota

The site is faced with the heavily traveled arterial road. Living in such an environment, the client would like to have an open and tranquil space where you would not be conscious about surrounding lines of sight.

The house was carefully designed to connect the exterior and interior – the concrete wall is built to interrupt lines of sights and noises from the road, and the hanging wall is also established in front of the opening.

first floor plan

The top and bottom of the hanging wall are opened. The light that goes through the top opening is projected on the wall, and the reflected soft light is introduced into the room. The bottom opening is designed to view the yard. The two walls play a role in extending visual expansion into the inside of the house while protecting privacy.

© Takumi Ota

The casing of the opening is raised a little from the floor. It is designed so that people spontaneously gather and stay around while sitting on or using it as a table.

section

The vertical intense light from the top light in the living room, combined with the horizontal line of sight controlled by the two walls and the soft light reflected from the hanging wall, realizes the open and tranquil habitation space.

The volume with the simple gable roof, which is determined for snow accumulation, incorporates the expanding inner space of the highly calculated design.

Cite: "Gable House / FORM | Kouichi Kimura" 18 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=104274>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Very interesting project. Amazing compromise between purity of idea and ordinary life. Congratulations to the authors.

Share your thoughts