We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Robin Sports Center Hall / AP5 Architects

  • Architects: AP5 Architects
  • Location: Vallée de la Plaine, France
  • Architects: AP5 Architects
  • Area: 300.0 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: T. Guyenet

© T. Guyenet © T. Guyenet © T. Guyenet © T. Guyenet

From the architect. River running in the valley of the Plaine near the town center Next to the various buildings, the shape of the frame is based on the lean-to and utilitarian buildings in the vicinity. The roof inclination of the Sports Center is the same as the nearby petanque club’s forming a harmonious whole.

© T. Guyenet
© T. Guyenet

The wood and the metal sheets are all from local origin. The gradual evolution of those perishable materials will change the outside aspect of the whole building. The wood will turn gray and the metal sheets orange. The façades will bear the mark of time.

© T. Guyenet
© T. Guyenet

The roofing is of an average height of 4,5 meter. It is supported by a white lacquered steel frame covered with thin strips glued together. A large wooden cantilever portico is maintained by small metallic poles on the other three sides. A waterproof layer made of steel tanks on the roof and of polycarbonate and larch sheets over the entire upper part of the building. The façade is covered with wooden lath to shield it from wind and sun. The lower part of the structure is in corten steel sheets over a steel frame closing the building.

© T. Guyenet
© T. Guyenet

The equipment can be moved around from a room to the open space based on needs and seasons. When it is cold the building is shut when there are large events or in warm periods, 9 front panels are opened so as to allow free circulation and open view on the scenery. This open space configuration makes it easy to see the river and to open up indoor activities outside. The doors are opened and kept open by gas spring struts and secured with a stainless steel cable. A large sliding door is the final part of the existing building that allows a wide opening of the building on the outside during events.

© T. Guyenet
© T. Guyenet

The simple shape of the building changes with the moveable façades, the materials change appearance and the facing adapting to orientation all changing with the seasons.

© T. Guyenet
© T. Guyenet
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Robin Sports Center Hall / AP5 Architects" 13 Jan 2011. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/102996/robin-sports-center-hall-ap5-architects/>