Umeå School Of Architecture / Henning Larsen Architects

Åke E son Lindman

Architects: Henning Larsen Architects
Location: Umeå,
Client: Balticgruppen
Project area: 5,000 sqm
Project year: 2007 – 2010
Photographs: Åke E son Lindman

Åke E son Lindman

As a growth centre for future architecture, the main function of the building is to provide the framework for inspiration and innovation. From the outside, the building has a cubic expression with its larch facades and square windows placed in a vibrant, rhythmic sequence on all sides. The interior space of the building is designed as a dynamic sequence of stairs and split, open floor levels where abstract, white boxes hang freely from the ceiling filtering the light coming in through the high skylights.

Åke E son Lindman

One of the key objectives has been to create a bright and open study environment where everyone is part of the same room – only separated by the split levels and glass walls of the teaching rooms. This design supports the opportunities for mutual inspiration and the close exchange of knowledge and ideas.

Åke E son Lindman

In contrast to the dynamic atrium, the drawing rooms placed along the facades of the building in a strict and regular sequence of columns and beams have a simple and rational design. The varied pattern of windows not only creates a strong visual effect – it also generously lets the light flow into the building and offers a breathtaking view of the river.

Åke E son Lindman

The School of Architecture will form part of the new Arts Campus at Umeå University, which will also comprise the new Academy of Fine Arts and Art Museum – both designed by .

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Umeå School Of Architecture / Henning Larsen Architects" 11 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=102707>

0 comments

Share your thoughts