We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Lion's Head / Bates Masi Architects

  • Architects: Bates Masi Architects
  • Location: East Hampton, NY, USA
  • Architects: Bates Masi Architects
  • Structural Engineer: Steven L. Maresca
  • Builder: Karl Avallone Builder
  • Area: 3500.0 ft2
  • Project Year: 2009
  • Photographs: Courtesy of bates masi architects

Courtesy of  bates masi architects Courtesy of  bates masi architects Courtesy of  bates masi architects Courtesy of  bates masi architects

From the architect. Located in East Hampton, New York and situated on a narrow property atop a bluff overlooking Gardiner’s Bay, Lion's Head replaces a vacation home shared by two brothers and their families for over 25 years before it was destroyed by fire.  Since originally building on the site, new regulations have been established and the families have grown in size. The new structure responds to these needs while preserving and enhancing the casual summertime lifestyle long enjoyed by its owners.  More photographs and drawings of Lion's Head by Bates Masi Architects following the break.

Courtesy of  bates masi architects
Courtesy of bates masi architects

The house is composed of two simple taut volumes clad in durable slate tiles and a weathering wood with naturally water-resistant tannins and oils. The public and private living areas are in the waterside volume, all with spectacular views and access to the beach.

Courtesy of  bates masi architects
Courtesy of bates masi architects

Circulation, baths, and utilities are in the landward volume overlooking the pool. By offsetting the volumes vertically and horizontally, the surface area of the compact design increases, allowing for more windows to admit light and westerly breezes. This slippage also creates intimate outdoor spaces for bathing, entertaining, and dining.

Courtesy of  bates masi architects
Courtesy of bates masi architects

Each volume is a deep frame, providing privacy from neighboring properties and leaving the east and west facades transparent for unobstructed views and seamless transitions between inside and outside. The frames are opened-up at their ends to create spaces that defy the conventional distinctions between indoors and outdoors. At the roof deck, portions of the ceiling and upper walls are omitted to create an “outdoor room” open to the sky and the view, yet more contiguous with the interior than a conventional deck or terrace. The screened porch is similarly opened to the elements while remaining integrated with the sequence of interior rooms. The frames direct attention away from the house to the water views and surrounding landscape, further easing the boundaries between interior and exterior spaces.  By carefully intertwining spaces and materials with the landscape, the design creates an environment that the family will continue to enjoy for many years to come.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Lion's Head / Bates Masi Architects" 07 Jan 2011. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/102035/lions-head-bates-masi-architects/>