Binimelis House / Polidura + Talhouk Arquitectos

Architects: Polidura + Talhouk ArquitectosAntonio Polidura, Marco Polidura, Pablo Talhouk
Location: La Reserva, Chicureo, Colina,
Structural Design: Daniel Stagno
Contractor: Costructora Los Robles
Site Area: 950 sqm
Constructed Area: 260 sqm
Project Year: 2005
Construction Year: 2007
Materials: Stone, & Concrete
Photographs: Aryeh Kornfeld


The assignment consisted in a house for a young marriage with two children, located on a 950 square meter situated in La Reserva lots in Chicureo, Colina, Chile.

location plan

The terrain presented three conditions that determined the actions taken that would finally define the project. Because of the lot being of triangular shape located in a corner, the legal edification lines left the constructible area in the center, a steep incline of 40%, and finally, sun exposure and views towards the valley.

The operation consists in separating the architecture program into two overlapping volumes parallel to the terrain lines, so when seen in section both volumes relate to the landscape.

The lower volume is buried in the terrain and adopts a materiality that allows you to understand it as a socle that blends with the landscape as well as the stone walls that enclose the site. In this volume the bedrooms connect with the garden that exists over the street level below.

The upper volume lies over it, by abstraction it differs from the stone socle and the terrain. In order to do this, we worked with simple geometry dressed in one only material with industrial shaping and a neutral color (gray stone). The volume breaks to prevent views towards the quarry orienting them to the valley.

This volume contains the public space and connects through the only opening to the garden located at the upper street level.

Cite: "Binimelis House / Polidura + Talhouk Arquitectos" 17 Dec 2008. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=10174>

15 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I liked this house very much. As many of recent contemporary residential projects, it showcases clean, basic forms, yet very rich in finishments materials. It´s a house where you can actually live in without feeling you are in a hospital.

  2. Thumb up Thumb down +1

    Making a house on such a dramatic scenery is a gift for an architect. I am not that impressed by the looks of the building, but the material and level of detail on the facade is really amazing.

    And I have to say a big big thank you to the ppl from archdaily. As a young architect, i learn a lot from the plans, sections and especially the constructural zooms! Keep up this work, it really helps. :)

    Thx,
    JDR

  3. Thumb up Thumb down 0

    Great design!
    I have one question though: The plans posted are not updated- the main entrance is different in the drawings and in photos, any chance you could correct this and post updated plans?… Thanks in advance!

  4. Thumb up Thumb down 0

    Awesome house! Once again, great use of materials and a wonderful layout. I do hope the roadside landscaping gets some attention though…

Share your thoughts