United Nations Porte Cochere / FTL Design Engineering Studio

© Woodruff/Brown Architectural Photography

Located on the north lawn of the United Nations campus, in , the UN Interim Canopy is a Porte Cochere, designed by FTL Design Engineering Studio. The structure sits adjacent to the UN’s new temporary General Assembly building, designed by HLW International. The design serves as an entrance pavilion and security screen for the general assembly delegates. The structure is envisioned as a relocatable building which is intended to be moved to another part of the campus at the completion of the renovation.  Follow the break for more photographs and drawings of United Nations Porte Cochere.

Architects: FTL Design Engineering Studio
Location: United Nations Campus New York City, New York, USA
Design Team: Nicholas Gold Smith, Ashish Soni, Matthew Hilyard, Eric Smith,
Joe Schedlbauer, Amedeo Perlas

Project Architects: HLW International: Michael Tegnell, Michael Barrett
Client: United Nations
Project Area: 9,000 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Woodruff/Brown Architectural Photography

© Woodruff/Brown Architectural Photography

The design explores lightness as a visual, physical and sustainable approach, using a minimum of materials to reduce its environmental impact. FTL seeks to build responsive structures that contain spaces which inspire, where building, nature and people can meet. Drawing its inspiration from the surrounding landscape the canopy is nested within the campus landscape utilizing the contours of site as a visual buffer. Helical arches undulate and twist along the length of the roadway gently peeling away from the main building.

site plan

The renovation of the historic UN buildings is scheduled as a five year project. Due to the temporary nature of the interim buildings the environmental impact and sustainability of the Porte Cochere was a prime interest for the UN and was considered at outset of the design process. Realizing these concerns FTL introduced the concept of relocatablity. Why recycle parts when you can recycle an entire structure?

© Woodruff/Brown Architectural Photography

The Porte Cochere may be relocated to another location on the UN campus or to any other site of the UN’s choosing. With this as a starting point, the design developed to have minimal anchorage points and to be modular in nature, using prefabricated steel trusses allowing for quick installation which minimizes the impact of construction crews on site. The high-tech textile membrane’s function is two fold; it provides support as a working tensile element equally distributing structural loads and defuses sunlight to naturally illuminate the space below. The structure uses two fabrics, a Teflon coated glass fabric as the main fabric and a silicone coated glass fabric for greater translucency in the arches. Functionally the canopy provides shelter for the motorcades as they load and unload delegates, requiring ventilation for the idling cars inside. The open facades and linear vents that run the entire length of the trusses allow fresh air to flow freely throughout the enclosure.

elevation

The Porte Cochere offers an elegant counter point to the rectilinear architectural elements which inhabit the site. This temporary addition to the long history of the site is at once an suggestion of ideas that speak not only of the present but look forward to the future possibilities of the United Nations, it’s mission and what humanity may achieve.

model

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "United Nations Porte Cochere / FTL Design Engineering Studio" 06 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=101674>
  • Rembo

    Last time I checked, the UN building wasn’t in Queens. Google maps fail.

  • Google

    * Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.

  • Rembo

    If the project was located in Namibia, sure, I can understand. But this is the UN building in New York City. So no more hiding behind your cute asterisks. Do a better job next time.

  • Anthony

    This is the most expensive “worm” of Manhattan. Also, the building looks like Ikea.