Semi-finished House In Surabaya / noMADen studio

© Muhammad Chotob Wibowo & MADcahyo

Architects:
Location: Surabaya,
Project area: 280 sqm
Project year: 2008 – 2009
Photographs: Muhammad Chotob Wibowo & MADcahyo

© Muhammad Chotob Wibowo & MADcahyo

The Existing

The site was 280 square metres corner site which south and east orientation, the main street on the south part. Located at housing estate which was developed by city government of Surabaya in 1980’s at the eastern part of the city. The old house totally demolished due to poor structural condition, only remain roof tile which is still in good condition as recycle material for the new one.

© Muhammad Chotob Wibowo & MADcahyo

The needs

This house was planned to be occupied jointly by the owner (elder couple) and one of his son and their families. To accommodate this, the division of functions vertically into the solution. Clients as parents lived downstairs while his son and his family would later lived upstairs.

In addition, this house will be partly used for post-retirement home business and ‘home office’ for one of his son. On the side of the house facing the main road (south), designed a garage which can later serve as shops. This store has its own access to the floors above it is designed as a home office. Between the 2nd floor with a home office has a connecting door.

© Muhammad Chotob Wibowo & MADcahyo

Family of the owner is a big family who often conduct routine activities together so that the necessary space to accommodate routine field, such as: family gathering, study, fasting & prayer go together etc. tarawih. Starting the front porch, living room, family room to the dining room is designed without a permanent wall that is expected to accommodate the activities of a friendly atmosphere, if necessary. To support this effort also the carport area of the east side can be used as an extension of the kitchen.

south elevation

The users hobbies

The users have many hobbies such as collecting traditional ethnic style accessories and furniture, maintaining fish, birds as well as plants. Provided quite a lot of wall as a display area is also considered to accommodate the arrangement and placement for bold thematic collection of accessories and furniture. The provision of fish ponds in addition to the natural air conditioning and as tranquilizers for the home atmosphere also a media hobbies to keep the fish of the occupants. Large green yard beside used as greenery area also it is provided to homeowners plant hobby. Concrete cantilever canopy provide shade and shadow also as space for display plotted plants on the 2nd floor.

© Muhammad Chotob Wibowo & MADcahyo

The Limitation and The Respons

Due to limited by the cost of the house is conceptualized as a ‘semi-finished house that finished’, meaning that even though semi-finished but livable and looks finished. To meet the demands of that cost is then carried out the following matters :

1. Using exposed light brick for entire wall because it was cheaper compared with red brick at final cost when it was exposed. The light brick was watertight material so it could used as exposed material for wall construction material.

© Muhammad Chotob Wibowo & MADcahyo

2. On the roof that is shown, reusing old roof tile as recycle material for new house. On the roof is not shown is designed using fiber-cement roofing wave thus saving the use of timber frame roof.

3. Reusing all waste timber formwork & scaffolding which is still in good condition to frame the ceiling, roof truss, railing, fencing and some furniture. Therefore, in addition to selected coconut timber are also relatively inexpensive, hard and strong.

4. Using exspose and naked material as finishing concept to lower cost of finishing and maintenance.

ground floor plan

5. Due to minimize using of timber, the use of timber frame window frame only for swing window, fixed glass window is flanked by tiny timber trim that are screwed and given a sealant to keep water unpenetrated.

6. Reduce floor to floor distance effectively, only 2,88 m high and floor to ceiling distance only 2,4 m high but highly consideration of space proportion and psychological comfort of habitable space.

7. Using fabricated building materials in “wrong way”, beyond it’s default determined function, such as concrete-gray luster which is played as exposed formwork concrete column mold, and terracotta luster as a material for perforated wall with a reverse positioned from it should be. Brick which is used as stone wall decoration, which is much more cheaper than other natural stone.

Cite: "Semi-finished House In Surabaya / noMADen studio" 05 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 18 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=100953>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    the design lose its integrity by using too many materials and patterns in a such unintegrated way.

  2. Thumb up Thumb down 0

    maybe the architect was so eager to do some experiment with the material and try different detailings out… but it’s a bit too much for me..

    • Thumb up Thumb down +1

      I guess the key point is experince the architecture! We have to try to ‘experience’ not just ‘see’ even only from photo. Because if we take a look carefully, all detail that shown could not be seen together in a single view point. so we can only enjoy certain detail in certain postion and distance. Even there were 2-3 details in single frame of view, but certain detail must taken attention by eyes only in certain distance too.

      So I guess even looks so many detail but not overcrowded, because our eyes wouldn’t never see those whole detail in single frame of view

      the colour of material is quite homogenious, only 3 kind of color : white, grey and teracota. So it made quite unity.

  3. Thumb up Thumb down 0

    seems surabaya is fond of recycled materials now…would be interesting to hear the home owner’s testimonial. i think house is always a very personal project to the owner – that it also reflects their personality, maybe he/she likes a mix of different recycle materials too :)

Share your thoughts