We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Promenade Samuel-de Champlain / Option aménagement + Consortium Daoust Lestage + Williams Asselin Ackaoui

  • Architects: Option aménagement, Consortium Daoust Lestage, Williams Asselin Ackaoui
  • Location: Quebec, Canada
  • Architects: Consortium Daoust Lestage + Williams Asselin Ackaoui + Option aménagement
  • Engineering: GENIVAR and SNC-LAVALIN
  • Lighting Consultant: ÉCLAIRAGE PUBLIC
  • Contractor: POMERLEAU
  • Client: Commission de la Capitale Nationale du Québec
  • Area: 0.0 sqm
  • Project Year: 2008

Promenade Samuel-de Champlain / Option aménagement + Consortium Daoust Lestage + Williams Asselin Ackaoui Promenade Samuel-de Champlain / Option aménagement + Consortium Daoust Lestage + Williams Asselin Ackaoui Promenade Samuel-de Champlain / Option aménagement + Consortium Daoust Lestage + Williams Asselin Ackaoui Promenade Samuel-de Champlain / Option aménagement + Consortium Daoust Lestage + Williams Asselin Ackaoui

From the architect. Located along the St. Lawrence river, between the Sillery coast and the Ross coast (towards Quebec's bridge), the project delicately weaves a sequence of diverse experiences and atmospheres, navigating from the boundless visual expanse of the river and the scale of the territory, to the tactile sensory experiences of the human scale. The first concern in this project was to inhibit the motorway system which crossed the ground over its length; the second, was to try to make comfortable this immense space by looking after the concepts of scales and balance, but also while giving a special attention to use local materials and vegetation on the site.

An immense cycle track and a sinuous pedestrian path cross this longitudinal site bringing the user from a cultural pole at one end, to a sport pole at the centre and an interpretation pole at the other end. The journey is punctuated by pieces of contemporary art that interact with the landscape and the urban design. The cultural section of the project gathers four contemporary gardens inspired by the mood of the river - the Quai des brumes, the Quai ds flots, the Quai des hommes and the Quai des vents. The sport section, at the center, is composed by two ground soccer, big open spaces and a multipurpose track. The last section of the project, looking towards Quebec's bridge, is set around an industrial quay rehabilitated to gather services of interpretation and restoration. Composed of an observation tower, a deck connected to the river and a multifunctional pavilion, this section marks an important entry to the site and revives the imaginary of a river pier and its intrinsic structures, turning it into a local visual anchor and light beacon - a significant newcomer to the constellation of industrial relics dominating local landscape silhouette and vistas. Finally, behind sector of Cageux, we find a natural site composed of Amerindian archaeological vestiges and centenaries aboriginal trees. This section is integrated to the rest of the Promenade and has been designed in the continuity of the whole project.

The rich, sublime atmospheres and layered textures of the St. Lawrence River's landscapes are materialised as much with stone boulders, timber assemblies and corten steel thresholds, as with native plants and trees, and as with vapour haze, thick shade, mellow light glows and water reflections. The language is contemporary, simple and elegant. The use of familiar material such as rough wood and local stones and the consolidation of the existing shoreline vegetation give an authentic flavour to these contemporary creations. The reinvigorated vegetation frames views and trajectories, and calibrates spaces and scales.

Respectfully remaining within the historic footprints of the original spirit of the shoreline, the project connects Quebec City with the riversides and with the other coastal cities. It also connects the city with XXI century values and vision. The bicycle networks on both sides of the river and the activity around the belvedere space (future boat connections) strongly contributes to revitalise an important section of the Lawrence River's borders and brings important wellness and economics repercussions to the city and its surroundings.

The innovation on this project stands on how designers manage to push the highway further away, how they were able to release an important piece of land in order to reactivates Quebec City's access to St. Lawrence River and transforms this part of the shoreline into a new inviting and user-friendly environment oriented towards nature, leisure and art. The subtle way the whole project integrates the highway and helps qualify this big infrastructure into a landscaped piece of work allows users to cross and drivers to stop. The project, that qualifies Champlain Boulevard from a highway into a landscaped, permeable urban boulevard, is a strong contribution to the restoration of the uniquely rich and diverse, albeit fragile coastal eco-system. Preserved and integrated as living heritage, the existing vegetation has been consolidated and complemented throughout the scheme by species native to St. Lawrence shoreline natural environment.

Publication material via v2com

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Promenade Samuel-de Champlain / Option aménagement + Consortium Daoust Lestage + Williams Asselin Ackaoui" 15 Dec 2008. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/10080/promenade-samuel-de-champlain-consortium-daoust-lestage-williams-asselin-ackaoui-option-amenagement/>