Urban Biophillic Pavilion / studio d’ARC

© Ed Massery

The urban biophillic pavilion, designed by studio d’ARC, is located atop a nineteenth century row house in , .  The pavilion is a reconstruction of a rooftop greenhouse originally built in 1978.  The new pavilion serves as both a garden and common room with indoor and outdoor areas including deck platforms with spectacular views.  More photographs and drawings following the break.

Architects: studio d’ARC architects, P.C.
Location: 1618 Roland Street, Pittsburgh, Pennsylvania, USA
Principal & Designer: Gerard Damiani, AIA
Engineering: Churches Consulting Engineers
HVAC: Tudi Mechanical Systems, Inc.
Roofing: Kenyon Roofing and Aluminum Co.
Structural Elements/Systems: Zottola Fab
Contractor: Sota Construction Services, Inc.
Client: Jan Hamilton-Sota and Ernie Sota
Project Area: 576 sqf
Photographs: Massery Photography, Inc.

© Ed Massery

This rooftop biophillic pavilion is located in the South Side neighborhood of Pittsburgh, in an area known as “the flats”. This area is a geological product of the alluvial basin of the Monongahela River. This unique basin allows for long vistas and is endowed with ample sunlight. These environmental features made this neighborhood one of Pittsburgh’s oldest developed areas and was an early home for many of the city’s glass and later steel making facilities. The South Side experienced the most rapid growth as a dense residential district of mainly row houses in the later part of the nineteenth century built to provide housing for the workers of the steelmaking industry.

section

Located atop a nineteenth century row house, the pavilion is a reconstruction of a rooftop greenhouse originally built in 1978 by Ernie and Jan Sota. Inspired by the early bioshelter work of the New Alchemy Institute on Cape Cod and using solar greenhouse principals of steep south face glazing, the original greenhouse was one of Pittsburgh’s first green building projects. The 1978 structure allowed the owners to garden year-round in a dense urban context which did not provide for any ground level plantings. Fresh air and in the winter, excess heat and greenhouse fragrance were delivered to the apartments below through a recycled furnace blower motor.

diagram

Made mainly of conventionally framed lumber, wood siding and Kalwall, the greenhouse, after years of continual use, was in need of replacement. The new pavilion’s structural enclosure is similar conceptually to the Russian “Matryoshka” nested dolls — “a structure within a structure”. The main supporting structure is within and is made of exposed douglas fir while the outside enclosure is made of standard wood construction, glass and terne coated stainless steel. The new structure is built to last using aluminum sloped glazing, insulated glass and stainless steel siding and roofing and uses the same “solar” greenhouse configuration as the original.

elevation

In its new form, the pavilion serves as a biophillic garden with hydroponic gardening for the tenants with both indoor and outdoor areas. The pavilion now acts as a common room for the tenants that they can use year-round and includes two outside deck platforms which allow for spectacular views of the South Side flats and slopes, Mt. Washington, and Downtown Pittsburgh. Besides the stunning views that can be seen both from the decks and within through the large windows, the pavilion again provides a space to grow flowers and vegetables using a combination of organic hydroponics and soil.

floor plan

The pavilion will also act as a supplemental heat source for the apartments (for both heating and hot water). Excess heat from the pavilion and warm earth and plant fragrances are circulated to the apartments below during the winter months. When excess heat is not available or during more temperate weather, filtered intake air is taken directly from the exterior. Intake and exhaust air travels through an energy recovery ventilator (ERV), which will capture 90% of the energy from the ventilated air. The diagram at right shows how fresh air will be captured and sent to the apartments below. This ERV “chimney” or “Urban Snorkel” is a deliberate strategy to capture air up as high as possible to deliver to the apartments. The resultant positive air pressure on the apartments prevents infiltration of the lower quality street level air. Future plans also call for a solar domestic hot water heating system as well as upgrades to the air filtration system to deal with particulates, NO2 and SO2, which are common urban pollutants.

model

As part of its reconstruction and to demonstrate the owners’ long-standing interest in environmentally friendly building methods and materials, this pavilion integrates many current environmental solutions. The north and south decks use TREX, a high recycled content decking material. Recycled content drywall and recycled ceramic tile are used within the structure. The two outdoor spaces have railings made of recycled content galvanized steel, nontoxic pressure treated framing and TREX decking which provide integrated seating platforms and planting boxes. Greenery is further celebrated through the installation of supersized window boxes at the second floor windows of the building.

Cite: "Urban Biophillic Pavilion / studio d’ARC" 04 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=100780>
  • Haha Zadid

    Ehhh, isn’t Gerard Damiani the same guy that made the movie “Deep Throat”? Wikipedia that.

    • Als

      No.
      But this project, I really like it. The details are right for it. Without the right details it would have turned into a fiasco. But it’s Great.

  • http://on.fb.me/holcim-awards Holcim Awards US

    It is always great to see people making use of passive energy systems and utilizing solar energy to help ease reliance on fossil fuels. In this case it is even better to see this being done through contemporary architecture. Really excellent project!

    Check out the Holcim Awards for Sustainable Construction: http://on.fb.me/holcim-awards

  • wallwriter

    Glad to see Archdaily giving notice to this excellent project.
    http://www.pittsburghcitypaper.ws/gyrobase/Content?oid=oid%3A28959

  • http://uptodayarch.blogspot.com up_today_arch

    interesting… but too industrial style…

  • http://www.thebigtomato.com/ballasts.html/filter/manufacturer/lumatek Digital Ballast

    Wow, what a fantastic project! I think it’s only a matter of time before roof top gardens are the norm, and houses without rooftop gardens will be pictured in history books ;)

  • http://www.leecalisti.com Lee Calisti

    It’s a great project with thoughtful details. Seeing it in the overall context shows it best. It’s not too industrial if you know the history of and the character of the neighborhood. You should see the rest of their work…equally as good.

  • Pingback: Urban Biophillic Pavilion » SUSTAIN