Hub Offices In Madrid / ch+qs arquitectos

©

Architects: ch+qs arquitectos
Location: Madrid,
Project year: 2009
Photographs: Daniel Torrello

© Daniel Torrello

The customers, a group of young entrepreneurs who wanted to build the Madrid headquarters of a global network The Hub . Timeshare offices for social entrepreneurs, which conduct the most varied projects that seek to “change the world.”

When we saw the garage, we got a strong impression; it was intact, untouched since the 40′s, this space was a bubble in the most silted area of Madrid-Centre.

© Daniel Torrello

We wanted to implement energy-saving criteria, economic sustainability and recycling processes that we believe pose the challenge of the times we live in, explore a new way to refurbish the buildings of the twentieth .

We considered whether we would be able to not alter or obscure the layers of life in this space, virtually no even to design …

© Daniel Torrello

… What happens if we isolate only the cover, add a floor heating system under large planks of wood, warm in winter and cool in summer, if we don’t paint the walls, lined only with recycled wool felt in meeting rooms , to letting their patina expression, their old labels, the defects ..

© Daniel Torrello

…. What happens if I buy almost introduce anything new, if we call on the people of the Hub to donate their used furniture, if we add other furniture retirees to give them another chance ….anyway we need some furniture, a kind of wildcard… so we ordered boxes, fruit boxes, which are also stools, support, form a ladder, shelves, a ticket office.

© Daniel Torrello

… And if we plant an orange tree in the old moat of oil change. ..

Hub Madrid currently hosts numerous events and has become a major focus of cultural and social activity in the neighbourhood.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hub Offices In Madrid / ch+qs arquitectos" 11 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 31 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=100171>

3 comments

Share your thoughts