Co Op Bank In Kiti / amsa

© Anargyros Mougiakos

Architects: amsa / Nektarios Afxentiou, Anargyros Mougiakos, Zoi Stasinopoulou
Location: Kiti, Larnaca District,
Civil engineers: Leonidas Ioannou
Electrical-Mechanical engineers: Akritas consulting engineers
Quantity Surveyor: Efthymios Andreou
Contractor: Kallis Lysiotis LTD
Client: Synergasias Co-op bank
Budget: EURO 1,300,000
Project Area: 1,000 sqm
Project year: 2005-2009
Photographs: Anargyros Mougiakos

© Anargyros Mougiakos

The new office building of the Synergasias Co-op bank of the villages Kiti, Pervolia, Tersefanou and Meneou is located in Kiti, Larnaca district, in a plot at the north end of the village, next to the commercial facilities of the company and close to the local high school.

sections 02

The building lies along the central street, opposite the high school, reinforcing the public character of the street but also creating a continuous linear barrier from the heavy traffic. The access to the building is through the internal pedestrian pathway which connects the building with the existing facilities of the commercial department, the parking area and the small public park that is created.

© Anargyros Mougiakos

The different functions of the building are arranged in distinguishable groups around the central atrium in order to ensure the safe function of the banking area in relation with the activities that take place in the other areas. Banking area and the café are placed in the ground floor and lecture hall and meeting room for the board on the first floor. Storing, archive and server room are placed in the basement.

© Anargyros Mougiakos

The internal layout of the building and the horizontal and vertical circulation are projected on the elevations which are built of fare faced concrete surfaces, curtain walls and u-profiled glass in double glazing arrangement.

situation plan

Emphasis was given in the quality of natural and artificial light, depending on the internal space function. In the ground floor the large glass openings are shaded by concrete and wooden shades which allow the natural light to enter the interior spaces without preventing the optical contact between inside and outside. The total transparency of the ground level comes in contrast with the focused perspectives of the first level windows, penetrating the opaque concrete walls and the translucent surfaces of the u-glass facades.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Co Op Bank In Kiti / amsa" 02 Jan 2011. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=100109>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    You’re truly a just right webmaster. The website loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a magnificent job on this matter!

Share your thoughts